Porady i wskazówki dla osób z trądzikiem różowatym.

Przewlekłe zapalenie skóry twarzy, zwane trądzikiem różowatym, to choroba najczęściej występująca u osób dorosłych w wieku 30-60 lat. Leczenie trądzika jest długotrwałe i obejmuje stosowanie specjalnych kosmetyków, leków czy stosowanie specjalistycznej diety. Stosowanie nieodpowiedniej diety może pogorszyć nasz stan skóry.

Trądzik różowaty może przebierać różne formy – opisane zostały tu. Choroba ta przebiegać może łagodnie, umiarkowanie lub  dotkliwie – a każda z nich w formach zaostrzeń oraz remisji. Niejednokrotnie występują objawy wtórne takie jak ogniska rumieniowe z obecnością grudek i krostek, oraz odczucie kucia, pieczenia.

Rodzaje trądzika można podzielić na:

Grudkowo-krostkowa – w obrębie rumienia występują grudki i krostki, najczęściej w środkowej części twarzy. Grudki charakteryzują się mała wielkością o kopulastym kształcie barwy czerwonej .
Rumieniono- teleangiektatyczna – odznacza się nawracającym lub stale występującym rumieniem w środkowej części twarzy.
Guzkowa – cechuje się postępującym pogrubianiem skóry, oraz występowaniem guzków w okolicach nosa, policzków, czoła, szczęki. Ta postać trądzika jest dosyć rzadka.
Oczna – objawia się łzawieniem oka, powoduje, że odczuwasz obce ciało w oku lub jakby w oku znajdował się piasek. Innym objawem jest nadwrażliwość na promienie słoneczne, ale także swąd oraz pieczenie oka.

Dieta na trądzik różowaty

Ważną role w walce z trądzikiem różowatym odgrywa dieta. Jeśli chorujesz na tą chorobę powinieneś ze swojej diety wykreślić :

  • ostre przyprawy,
  • czekoladę i kakao,
  • tłuste sery,
  • wysoko przetworzoną żywność,
  • napoje z dużą ilością cukru i barwników,
  • mocną kawę,
  • czarną herbatę,
  • alkohol.

Nowa dieta powinna być bogata w substancję odżywcze, które poprawią wygląd twojej skóry. Sprawią, że będzie się ona lepiej regenerować oraz polepszy odporność organizmu na trądzik różowaty. Dieta powinna zawierać produkty bogate w witaminę A, inaczej zwanej beta karotenem, którą można znaleźć w:

  • dyni,
  • marchewce,
  • czarnej porzeczce,
  • pomarańczach i brzoskwiniach.

Witamina A powoduje  poprawę kolorytu oraz wzmocnienie skóry. Dobroczynne działanie posiadają witaminy z grupy B która spowoduje złagodzenie objawów trądziku. Wiedzie w tym prym witamina PP, ale także B1 i B2. Będziesz mógł je znaleźć w:

  • orzechach,
  • roślinach strączkowych,
  • ziemniakach,
  • pieczywie pełnoziarnistym.

Nie powinieneś też zapomnieć o ważnej roli cynku. Osoby chorujące na trądzik powinny spożywać cynk, gdyż jego niedobór powoduje pogłębienie zmian skórnych. Głównym jego atutem jest działanie lecznicze- ułatwiające gojenie się ranek.

Produkty bogate w cynk to:

  • soja,
  • rośliny strączkowe,
  • owoce morza,
  • ryby,
  • jaja.

Ważnym aspektem diety osoby borykającej się z trądzikiem różowatym jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Pomocny do tego będzie błonnik znajdziesz go w:

  • kaszach,
  • otrębach,
  • owocach i Warzywach.

Pamiętaj też, że dieta przy trądziku różowatym przede wszystkim powinna uwzględniać Twoje indywidualne potrzeby. Powinieneś obserwować po spożyciu których produktów twoja cera się polepsza, a których powinieneś unikać bo szczególnie Tobie nie służą. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kosmetyki serii Acnerose – to polecany przez nas zestaw w walce z trądzikiem różowatym.

Bibliografia

1. Wilkin J.K., Rosacea. Pathophysiology and treatment, 1994
3. Powell F.C., Clinical practice. Rosacea, 2005

9 odpowiedzi

  1. Awatar kabelReka
    kabelReka
    1. Awatar Lidia
      Lidia
  2. Awatar alenka
    alenka
    1. Awatar Mirosław
      Mirosław
  3. Awatar kOOREcka
    kOOREcka
    1. Awatar Lucyna
      Lucyna
  4. Awatar Plotekek
    Plotekek
  5. Awatar Aleksandra
    Aleksandra
    1. Awatar Bożena
      Bożena

Skomentuj Mirosław Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

code