Przewlekłe zapalenie skóry twarzy, zwane trądzikiem różowatym, to choroba najczęściej występująca u osób dorosłych w wieku 30-60 lat. Leczenie trądzika jest długotrwałe i obejmuje stosowanie specjalnych kosmetyków, leków czy stosowanie specjalistycznej diety. Stosowanie nieodpowiedniej diety może pogorszyć nasz stan skóry.
Trądzik różowaty może przebierać różne formy – opisane zostały tu. Choroba ta przebiegać może łagodnie, umiarkowanie lub dotkliwie – a każda z nich w formach zaostrzeń oraz remisji. Niejednokrotnie występują objawy wtórne takie jak ogniska rumieniowe z obecnością grudek i krostek, oraz odczucie kucia, pieczenia.
Rodzaje trądzika można podzielić na:
Grudkowo-krostkowa – w obrębie rumienia występują grudki i krostki, najczęściej w środkowej części twarzy. Grudki charakteryzują się mała wielkością o kopulastym kształcie barwy czerwonej .
Rumieniono- teleangiektatyczna – odznacza się nawracającym lub stale występującym rumieniem w środkowej części twarzy.
Guzkowa – cechuje się postępującym pogrubianiem skóry, oraz występowaniem guzków w okolicach nosa, policzków, czoła, szczęki. Ta postać trądzika jest dosyć rzadka.
Oczna – objawia się łzawieniem oka, powoduje, że odczuwasz obce ciało w oku lub jakby w oku znajdował się piasek. Innym objawem jest nadwrażliwość na promienie słoneczne, ale także swąd oraz pieczenie oka.
Dieta na trądzik różowaty
Ważną role w walce z trądzikiem różowatym odgrywa dieta. Jeśli chorujesz na tą chorobę powinieneś ze swojej diety wykreślić :
- ostre przyprawy,
- czekoladę i kakao,
- tłuste sery,
- wysoko przetworzoną żywność,
- napoje z dużą ilością cukru i barwników,
- mocną kawę,
- czarną herbatę,
- alkohol.
Nowa dieta powinna być bogata w substancję odżywcze, które poprawią wygląd twojej skóry. Sprawią, że będzie się ona lepiej regenerować oraz polepszy odporność organizmu na trądzik różowaty. Dieta powinna zawierać produkty bogate w witaminę A, inaczej zwanej beta karotenem, którą można znaleźć w:
- dyni,
- marchewce,
- czarnej porzeczce,
- pomarańczach i brzoskwiniach.
Witamina A powoduje poprawę kolorytu oraz wzmocnienie skóry. Dobroczynne działanie posiadają witaminy z grupy B która spowoduje złagodzenie objawów trądziku. Wiedzie w tym prym witamina PP, ale także B1 i B2. Będziesz mógł je znaleźć w:
- orzechach,
- roślinach strączkowych,
- ziemniakach,
- pieczywie pełnoziarnistym.
Nie powinieneś też zapomnieć o ważnej roli cynku. Osoby chorujące na trądzik powinny spożywać cynk, gdyż jego niedobór powoduje pogłębienie zmian skórnych. Głównym jego atutem jest działanie lecznicze- ułatwiające gojenie się ranek.
Produkty bogate w cynk to:
- soja,
- rośliny strączkowe,
- owoce morza,
- ryby,
- jaja.
Ważnym aspektem diety osoby borykającej się z trądzikiem różowatym jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Pomocny do tego będzie błonnik znajdziesz go w:
- kaszach,
- otrębach,
- owocach i Warzywach.
Pamiętaj też, że dieta przy trądziku różowatym przede wszystkim powinna uwzględniać Twoje indywidualne potrzeby. Powinieneś obserwować po spożyciu których produktów twoja cera się polepsza, a których powinieneś unikać bo szczególnie Tobie nie służą. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kosmetyki serii Acnerose – to polecany przez nas zestaw w walce z trądzikiem różowatym.
Bibliografia
1. Wilkin J.K., Rosacea. Pathophysiology and treatment, 1994
3. Powell F.C., Clinical practice. Rosacea, 2005
Skomentuj Mirosław Anuluj pisanie odpowiedzi